Wat betekenen de afkortingen van staal?

23 jan door Linda van Trigt

Wat betekenen de afkortingen van staal?

Ben je geen professionele metaalbewerker en zie je niet in één oogopslag om wat voor staal het gaat, dan hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. Om de identificatie van verschillende soorten staal legeringen tijdens het staal kopen te vergemakkelijken, zijn er speciale afkortingen geïntroduceerd die verwijzen naar het gebruik en de mechanische eigenschappen van het materiaal. Let wel op dat de afkortingen en symbolen andere betekenissen kunnen hebben in het buitenland. 

Basis symbolen van staal 

De afkortingen voor staal bij handelaren als Metaalcenter.nl bestaan ​​uit een basis symbool, een cijfercombinatie en minimaal één extra symbool. Het basis symbool geeft aan waar de staalsoort voor bedoeld is. Hiervoor wordt een hoofdletter van het Latijnse alfabet gebruikt. Hieronder vind je de codes voor de belangrijkste soorten staal die je tegenkomt in de metaal industrie: 

  • S – Constructiestaal  
  • B – Betonstaal 
  • G – Gietstaal 
  • H – Koudgewalste platte staalproducten 

Cijfercombinatie 

Na het basissymbool volgt een reeks van drie getallen die de minimale plasticiteit R vertegenwoordigt, de vloeigrens, uitgedrukt in Megapascal (MPa). Deze plasticiteit limiet wordt gebruikt voor de meeste staalsoorten met een dikte kleiner dan of gelijk aan 16 mm. Voor constructiestaal is de minimale plasticiteit limiet 235, 275, 355, 420 of 460 MPa. Deze waarde voor vloeigrens is verschillend per plaatdikte. Daarom kunnen verschillende plaatdiktes van een bepaald soort staal verschillende cijfercombinaties hebben.  

Overige symbolen 

Afhankelijk van het type staal worden er na het basissymbool en de cijfercombinatie, nog één of meer symbolen en cijfers toegevoegd. Deze letter en cijfercombinaties duiden op een hele reeks eigenschappen van het staal soort, die helaas niet universeel zijn over de hele wereld. Vaak zie je dat de waarde van de kerfslag energie is aangegeven, en de specificatie of het betreffende staalsoort warm- of koud gewalst is en of het soort staal bijzondere eigenschappen bezit op het gebied van roestvastheid, zuurbestendigheid en hittebestendigheid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *