30 nov door Linda van Trigt

CLT-wanden en vloeren

De prijs voor een volledig houten constructie ligt gemiddeld 5% hoger dan voor andere materialen als beton en staal. Dit komt gedeeltelijk omdat het werken met alleen hout nog weinig wordt gedaan in Nederland en veel meer in landen zoals Zwitserland en Oostenrijk, weinig aannemers en producenten in Nederland hebben hier ervaring in. De tweede reden waarom hout duurder is dan staal is omdat er voor hetzelfde draagvermogen vele malen meer hout nodig is.

Bouwsnelheden en nazorg

De bouw snelheid van hout is nagenoeg gelijk aan dat van staal omdat het proces hetzelfde is, prefab elementen die alleen nog hoeven worden vastgemaakt en gekoppeld aan elkaar. Hout is iets sneller dan prefabbeton, omdat prefabbeton meer nazorg kent na het plaatsen van de elementen. Net zoals staal is een houtconstructie veel sneller dan in het werk gestort beton omdat er geen extra tijd nodig is voor het uitharden, dit scheelt dus tijd wat uiteindelijk neer komt op een besparing van kosten. Echter ligt het draagvermogen van hout veel lager dan dat van staal, voor een houten balk heb je al snel de dubbele doorsnede van een stalen ligger nodig.

Milieuvriendelijk

Hout is één van de meest milieuvriendelijkste bouwmaterialen beschikbaar op de dag van vandaag. Dit komt omdat tijdens de groei een boom alleen maar co2 in zich opneemt en niet uitstoot. Tijdens de groei van 1 ton hout neemt het hout ruim 400kg co2 in zich op. Voor het vervoeren, verwerken en kappen van 1 ton hout komt ongeveer 20 kg co2 vrij. Dit betekent dat per ton hout in een gebouw ongeveer 380kg co2 onttrokken wordt aan het milieu, bouwen met hout is dus niet alleen duurzaam het helpt ook het milieu. Zolang als het FSC gekeurd is en wordt gecontroleerd door middel van bossen die worden terug geplant, blijft hout één van de duurzaamste en beste materialen beschikbaar voor de bouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *